Ελληνικά‎ > ‎

Ιστορία

Το Shotokan είναι ένα στιλ καράτε, που αναπτύχθηκε από διάφορες πολεμικές τέχνες από τον Gichin Funakoshi (1868–1957) και τον γιο του Gigo (Yoshitaka) Funakoshi (1906–1945).

Shoto, σημαίνει "κύματα πεύκου" (η κίνηση των βελονών του πεύκου όταν ο άνεμος φυσάει ανάμεσα τους), και ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Funakoshi, που χρησιμοποιούσε στα ποιητικά και φιλοσοφικά γραπτά του αλλά και στα μηνύματα στους μαθητές του. Το Ιαπωνικό kan σημαίνει "σπίτι" ή "οίκος". Για να τιμήσουν τον δάσκαλό τους, οι μαθητές του Funakoshi έφτιαξαν μια επιγραφή που διαβαζόταν shōtō-kan, την οποία τοποθέτησαν πάνω από την είσοδο της αίθουσας που δίδασκε ο Funakoshi. Ο Gichin Funakoshi ποτέ δεν έδωσε στο στιλ του όνομα, απλά το έλεγε Καρατε

Kara στα Ιαπωνικά σημαίνει κενό και te σημαίνει χέρι ενώ το Do μεταφράζεται σαν ο δρόμος ή το μονοπάτι.

Επομένως Karate-do σημαίνει ο Δρόμος του Κενού Χεριού. Είναι μια πολεμική τέχνη στην οποία ο απώτερος σκοπός δεν είναι να αποζητά κανείς την νίκη αλλά να εργάζεται προς την τελειοποίηση του χαρακτήρα, του αυτοελέγχου και της αυτοπειθαρχίας μέσω της συσσωρευόμενης εμπειρίας μέσα από την προπόνηση. Είναι επίσης μια μορφή αυτοάμυνας που χρησιμοποιεί όλα τα μέρη του σώματος, και τα οποία, με σκληρή και συστηματική προπόνηση, γίνονται αποτελεσματικά και ισχυρά όπλα.

Το καράτε περιλαμβάνει κινήσεις ολόκληρου του σώματος που αναπτύσουν ισορροπία, ευελιξία, συντονισμό, ταχύτητα και δύναμη. Αυτό επιτυγχάνεται από την συνεχή εξάσκηση των βασικών τεχνικών (Kihon) ο οποίες, εξαιτίας της ποικιλίας και της πολυπλοκότητας που έχουν, μπορούν να θεωρηθούν σαν μια πλήρη τέχνη από μόνες τους.

SHOTOKAN KARATE

Οι ανατολικές πολεμικές τέχνες μπορούν να εντοπιστούν στο παρελθόν για πάνω από 2.000 χρόνια. Το Ιαπωνικό νησί της Οκινάβα ήρθε σε επαφή με πολλά συστήματα, ειδικά κινέζικα. Μερικά από τα χαρακτηριστικά τους, προστέθηκαν στην τοπική Οκιναβέζικη πολεμική τέχνη.

Τον 17ο αιώνα οι Ιάπωνες εισέβαλαν στην Οκινάβα και απαγόρευσαν την οπλοφορία έτσι οι πολεμιστές εκπαιδεύονταν μυστικά σε άοπλη αυτοάμυνα, χρησιμοποιώντας και βελτιώνοντας τις αρχαίες τεχνικές.

Έτσι το σύγχρονο καράτε είναι το αποτέλεσμα αιώνων ανταλλαγής μεταξύ Κίνας, Οκινάβας και Ιαπωνίας. Ξεκίνησε να διδάσκεται ανοιχτά στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ιδρυτής του σύγχρονου καράτε, Gichin Funakoshi από την Οκινάβα, πρώτο-επέδειξε τις ικανότητες του στο ιαπωνικό κοινό το 1922 στο Τόκυο και ίδρυσε το πρώτο dojo στην Ιαπωνία το 1936.

Η Ιαπωνική Ένωση Καράτε (Japan Karate Association -JKA) ιδρύθηκε το 1955 με τον Funakoshi υπεύθυνο εκπαίδευσης.
Οι Ιάπωνες έφεραν το καράτε στην Ευρώπη, για πρώτη φορά στα τέλη του 1950. Ο δάσκαλος Kanazawa, 10ο Dan, γενικά αναγνωρίζεται σαν ο σπουδαιότερος εν ζωή, δάσκαλος shotokan καράτε. To Shotokan karate είναι το αυθεντικό και πιο δημοφιλές στιλ καράτε και διαφέρει από τα άλλα στιλ επειδή συνδυάζει γρήγορες και δυναμικές τεχνικές με ελεγχόμενα (χωρίς επαφή) και ισχυρά χτυπήματα.