Ελληνικά‎ > ‎Ιστορία‎ > ‎

Gichin Funakoshi

O Δάσκαλος Funakoshi 


Η ιστορία του Shotοkan Karate μας επιτρέπει να πλησιάσουμε την ζωή του ανθρώπου. του οποίου η φωτογραφία, διακοσμεί τα περισσότερα Ευρωπαϊκά dojo, του Gichin Funakoshi. Γεννημένος στο Shuri το 1869, ο νεαρός Funakoshi ξεκίνησε να εξασκείται στο Okinawa-te στη ηλικία των 15 ετών κάτω από την επίβλεψη του σχολικού του δασκάλου. Τον καιρό εκείνο, η πολεμική τέχνη της Οκινάβα, δεν διδασκόταν στο ευρύ κοινό. 

Αργότερα, όταν ο δάσκαλος Azato δίδαξε τον Gichin Funakoshi, τα μαθήματα γίνονταν την νύχτα. Η τεχνική την οποία ο Funakoshi θα χρησιμοποιούσε αργότερα για την δημιουργία της δικής του σχολής, οφείλεται στον δάσκαλο Itosu. Αλλά το πνεύμα της εξάσκηση, η άκαμπτη πλευρά (επανάληψη του ίδιου Κάτα) προέρχεται από τον δάσκαλο Azato. Το 1906 ο Gichin Funakoshi παίρνει μέρος στην πρώτη δημόσια επίδειξη του Okinawa-Te στην Οκινάβα. Απεσταλμένοι από την Ιαπωνία, καθώς και αξιωματικοί του αυτοκρατορικού ναυτικού παρακολούθησαν αυτή την επίδειξη. Παρόλα αυτά, είναι τον Μάιο του 1922 που ο Gichin Funakoshi πραγματοποιεί την διάσημη επίδειξη του στο Τόκυο, με αφορμή ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός οργανωμένο από το Butokukai. Ήταν 53 ετών και αυτή η επίδειξη, άλλαξε την ζωή του. Ο δάσκαλος Gichin Funakoshi έκανε την πρώτη επίδειξη της τέχνης του στο Κιότο το 1916. Τον Νοέμβριο του 1922, ο Funakoshi εκδίδει το πρώτο του βιβλίο, "Ryu Kyu Kenpo Karate", στο οποίο εκφράζει κατά κύριο λόγο τις ιστορικές και φιλοσοφικές του σκέψεις. Το βιβλίο καταστράφηκε κατά την διάρκεια του σεισμού το 1923. Αυτό οδήγησε τον συγγραφέα στην έκδοση μιας νέας, εντελώς τροποποιημένης έκδοσης, με τίτλο "Rentan Goshin Karate Jitsu". Το 1935 o Funakoshi εκδίδει το "Karate Do Kyohan", μια αυθεντική δουλειά, η οποία μεταξύ άλλων, παρέχει μια περιγραφή όλων των Κάτα με τον τρόπο που τα συνέλαβε και δίδασκε ο Funakoshi. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 1972 με την άδεια της οικογένειας Funakoshi και υπό την επίβλεψη του δασκάλου Oshima.

Οι αρχές της διδασκαλίας στην Ιαπωνία

 Ο Gichin Funakoshi διατηρούσε μέχρι το τέλος της ζωής του έναν βαθύ σεβασμό για τον Jigoro Kano, τον ιδρυτή του Judo. Οι δύο άντρες συνδεόντουσαν με αμοιβαίο σεβασμό. Την εποχή που ο Gichin Funakoshi ξεκινούσε την διδασκαλία του, ο Kano, που ήταν ήδη αναγνωρισμένος δάσκαλος στην Ιαπωνία, τον κάλεσε να κάνει μια επίδειξη στο dojo του Kano, το διάσημο Kodokan. Κατά την άφιξη του στο Τόκυο, ο δάσκαλος Gichin Funakoshi έζησε μια σεμνή ζωή. Αρχικά, εργάστηκε σαν φύλακας σε μια εστία για φοιτητές στο Suidabashi, όπου δίδαξε και τις πρώτες του τάξεις. Επίσης δίδαξε και στο dojo του μεγάλου δασκάλου του lai-do, sensei Nakayama. Αλλά ήταν κυρίως στα πανεπιστήμια που ο Οκιναβέζος δάσκαλος προσέλκυσε δημόσιο ενδιαφέρον και άφησε το στίγμα του. Το πρώτο πανεπιστημιακό τμήμα καράτε δημιουργήθηκε στο Keio το 1924 και το δεύτερο στο Ichiko (Πανεπιστήμιο του Τόκυο) το 1926. Το 1927 τρία νέα τμήματα προστέθηκαν στην λίστα - Waseda, Takushoku και Shodai. Από και μετά η εξέλιξη της διδασκαλίας του Funakoshi ήταν ραγδαία. Το 1930 ο Funakoshi επόπτευε δώδεκα πανεπιστημιακά dojo. Τα μαθήματα του, εντελώς μοντέρνα, φαινόταν να έρχονται σε αντίθεση με αυτό που κάποτε έκανε. Δεν πήγαιναν πια οι μαθητές στον dojo του δασκάλου, αλλά ο δάσκαλος ίδρυσε dojo σχεδόν παντού. Ο Funakoshi ακολούθησε το σύστημα του φίλου του, του Kano, ειδικά σε ότι αφορούσε την ιεραρχία και την πρόοδο, υιοθετώντας τις βαθμίδες "kyu" Και "Dan". Τρείς μαθητές του Funakoshi, με δική τους πρωτοβουλία, εξασκούσαν ελεύθερες επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τα προστατευτικά που χρησιμοποιούσαν στο Kendo. Έξαλλος ο δάσκαλος, δεν ξαναπάτησε το πόδι του σε αυτό το dojo.

Το dojo "Shotokan"

Η κατασκευή του dojo Shotokan (σαν φυσικό κτίσμα) ξεκίνησε το 1953 και τελειωσε το 1954. Το dojo ιδρύθηκε στην περιοχή Meijuroko του Τόκυο. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από όλη την χώρα. Αρχικά, ως "Shotokan" αναφερόταν το κτίριο και όχι το στιλ. "Kan" σημαίνει σπίτι, το dojo, και "Shoto" ήταν το ψευδώνυμο του Funakoshi που χρησιμοποιούσε όταν έγραφε ποιήματα (κυριολεκτικά "Shoto" σημαίνει "πεύκα που κυματίζουν στον άνεμο" ή "άνεμος που περνά μέσα από τις πευκοβελόνες"). Στην πρώτη του επίδειξη, το 1922 o Funakoshi δεν έδειξε μόνο της τεχνικές, αλλά τις εξήγησε και τις σχολίασε, προς μεγάλη ικανοποίηση του κοινού. Η πλειοψηφία των πιο διάσημων Ιαπώνων ειδικών επισκέφτηκα το Shotokan κάποια στιγμή. Το κτίριο καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Αμερικανικού βομβαρδισμού το 1944-1945 αλλά ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο χάρις στην τεράστια αλυσίδα αλληλεγγύης που δημιούργησαν οι μαθητές του Funakoshi.

Οι περισσότεροι από τους μεγάλους Ιάπωνες δασκάλους της μεταπολεμικής περιόδου, πέρασαν από το Shotokan πριν να δημιουργήσουν τα δικά τους στιλ.